Antreprenorii au simțit în conturile proprii, dar și în cele ale firmelor pe care le dețin efectele generate de un management financiar deficitar. Ultimele luni pot fi considerate o evaluare modului în care antreprenorii și-au gestionat finanțele astfel încât să poată suporta impactul unei situații neprevăzute cum este pandemia prin care trecem.
Restricțiile impuse de prevenirea răspândirii noului coronavirus au determinat închiderea completă a unor industrii în totalitatea lor, de la HORECA, la fitness sau turism, majoritatea domeniilor de activitate au resimțit, mai mult sau mai puțin, impactul distanțării sociale și al restricțiilor de deplasare. Acum odată cu relaxarea restricțiilor și dezmorțirea afacerilor, este posibil ca o abordare concentrată pe un management financiar lucid, orientat către construirea unei rezerve care va putea asigura supraviețuirea afacerii în condițiile unor scăderi bruște a veniturilor.
Așadar, este nevoie de o atitudine proactivă și adoptarea unor măsuri clare atunci când este cazul.
Profită de facilitățile fiscale oferite de autorități
În vremuri de pandemie și nu numai, pot apărea programe temporare sau schimbări legislative care pot diminua taxele. Antreprenorii ar trebui să fie atenți la oportunitățile care apar din această direcție. Orice scutire de taxă înseamnă eliberarea de capital care poate fi investit în dezvoltare sau folosit pentru consolidarea fondului de rezervă. Tot aici ar putea programele susținute de autorități care subvenționează angajarea anumitor categorii, cum ar fi absolvenții sau persoanele din grupuri sociale defavorizate.
La fel o subvenție acordată pentru salarii, poate fi o oportunitate pentru redirecționarea resurselor financiare proprii firmei către alte obiective.
Apelează la tehnologie
Integrarea tehnologiei în automatizarea proceselor companiei și nu numai este esențială. În același timp, trebuie alese cu grijă soluțiile digitale care se potrivesc situației specifice. Pe piață există o serie de soluții care, la prima vedere pot părea eficiente, dar care pot să demonstreze că nu dau randamentul care să le justifice costurile. Alegerea soluțiilor tehnologice potrivite va determina, pe termen mediu și lung, o economie semnificativă.
Investește în perspective
Încearcă să valorifici resursele financiare de care dispui. În cazul în care aceste resurse rămân pasive, o parte din efortul depus pentru generarea lor s-ar putea să fie în zadar. De aceea, explorează alternative de investiții care pot genera venituri suplimentare. Investițiile la bursă sau cele imobiliare pot fi alternative interesante care să crească eficiența capitalului acumulat.
Monetizează prezența digitală
Cum a demonstrat-o criza recentă, prezența digitală este una esențială pentru afacerile actuale. Așadar, lucrează la construirea unei prezențe digitale puternice și stabile. În funcție de strategiile adoptate și de consecvența acțiunilor pe care le întreprinzi online, site-ul companiei și paginile de pe rețelele sociale vor începe să genereze venituri. Pe termen mediu și lung mediul digital poate oferi principalele canale prin care o companie își generează noi clienți și își crește cota de piață.
Un management financiar eficient este dat de generarea unui flux de lichidități destinate unei intervenții rapide în cazul apariției unor situații speciale, precum și urmărirea în permanență a adoptării unor surse alternative generatoare de venituri.
Topics #gestionare resurse financiare pentru antreprenori #management financiar