În doar două luni lumea cu care eram obișnuiși s-a schimbat radical și, odată cu ea, ceea ce credeam că este siguranța financiară. Dintr-o dată, venitul generat de un job stabil și remunerat mult peste medie s-a transformat în șomajul tehnic plătit de stat. O problemă de sănătate publică a cuprins întreaga lume și, pe lângă efectele medicale severe pe care le-a produs lasă urme adânci și în economie.
Criza a demonstrat fragilitatea financiară a unei proporții semnificative a populației. În același timp, poate sugera și că abordarea economică orientată pe stimularea consumului peste disponibilitățile financiare nu poate fi sustenabilă pe termen lung. Din perspectiva finanțelor personale, criza actuală ne învață o serie de lecții de care are trebui să ținem cont. Aceste lecții nu sunt valabile doar pentru a fi pregătiți în cazul unei noi crize, ci pentru a adopta un comportament financiar sănătos și sustenabil.
-
Încrederea excesivă duce la decizii financiare neinspirate
Este incredibil cum până nu de mult șomajul era la niveluri minime, cel puțin în unele zone din România, iar economiile naționale și globale funcționau la „turație maximă”. Situația era una foarte bună, iar oamenii luau decizii financiare fără să ia în considere că acea stare de fapt nu este una permanentă. Astfel s-a ajuns la cheltuieli din ce în ce mai mari, la acumularea de datorii, la investiții din ce în ce mai riscante și la declinul economisirii. Din păcate situația s-a schimbat brusc și a scos la iveală o problemă mascată foarte bine de prosperitatea anterioară, fragilitatea financiară. Astfel încrederea excesivă în contextul dinaintea crizei a determinat decizii financiare hazardate care își arată acum efectele.
-
Nevoia unui fond de urgență
Poate una dintre cele mai importante lecții pe care ar trebui să o învățăm de la această criză este economisirea. O parte din venitul lunar ar trebui să fie economisită, nu considerată venit în exces și cheltuită pe lucruri neesențiale. Aceste economii se dovedesc extrem de utile în perioadele în care veniturile scad. În același timp, previn vulnerabilitatea financiară a familiei în fața unor cheltuieli neprevăzute.
-
Găsirea mai multor surse de venit devine o abilitate esențială
Chiar dacă jobul actual aduce un venit peste medie, oricât de stabil l-am crede, poate dispărea în orice moment. De aceea, este foarte important ca fiecare să își caute surse alternative de venit. Alternativele cele mai la îndemână sunt serviciile de ride sharing sau de curierat rapid. De asemenea, economisirea pentru a face o achiziție imobiliară este o decizie inteligentă. Un apartament poate deveni o sursă de venit lunar constant.
-
Evitarea creditelor
Creditele sub toate formele lor sunt dovada clară a unui stil de viață care depășește posibilitățile financiare. Din dorința de a acumula bunuri și de a ne asigura stilul de viață pe care ni-l dorim ne afundăm în credite care se extind pe toată durata vieții. Aceste credite sunt suportabile în condițiile unor venituri mari, dar devin o povară groaznică imediat ce aceste venituri se diminuează. Așadar, pentru o situație financiară sănătoasă și stabilă, evitarea creditelor și înlocuirea lor cu economisirea este recomandată.
-
Fondul pentru pensie
O atitudine financiară sănătoasă presupune, pe lângă cele enumerate mai sus și adoptarea unei perspective pe termen lung. Trebuie avută în vedere și pregătirea stabilității financiare pentru momentul în care munca nu va mai fi la îndemână. Economisirea într-un fond privat de pensie se va dovedi foarte utilă atunci când va apărea nevoia financiară.
-
Sustenabilitate financiară
Traiul de la salariu la salariu este unul nesănătos și devine din ce în ce mai nociv pe măsura creșterii veniturilor. Așadar, este esențială dezvoltarea unei discipline financiare care elimină cheltuielile excesive și neesențiale, astfel încât să se poată menține un stil de viață decent și stabil chiar și în condițiile unei variații a veniturilor, fie ea pozitivă sau negativă.
Ar fi sănătos să ne regândim atitudinea financiară și să o adaptăm astfel încât să scădem riscul de a deveni vulnerabili în fața unor cheltuieli sau situații neprevăzute.
Topics #disciplina financiara #sustenabilitate financiara