Producția europeană de cafea a cunoscut o creștere lentă, de 3% în ultimul deceniu, așa că, importurile din țări cu tradiție în cultivarea cafelei rămân principala sursă. Conform datelor Eurostat, în 2019 în Uniunea Europeană au fost importate 3 milioane de tone de cafea, în creștere cu 14% față de nivelul importurilor de acum 10 ani.
Cea mai mare parte a importurilor a provenit din țări din afara UE. Cea mai mare cantitate a fost importată din Brazilia respectiv 932.000 de tone sau 31% din totalul importurilor din afara UE. Cu 673.000 de tone de cafea trimise în Europa anul trecut, Vietnamul deține 22% din importurile UE. Celelalte țări care furnizează cafea în Europa sun Honduras cu 221.000 de tone, respectiv 7%, urmată de Columbia cu 166.000 de tone, respectiv 6%, Uganda cu 145.000 de tone, 5%, India cu 137.000, în jur de 5%, Peru 113.00 tone, 4%. Etiopia și Elveția furnizează cantități egale, 80.000 de tone, 3%, iar Indonezia se poziționează în jurul a 3% cu cele 77.000 de tone.
Cea mai mare parte a acestor importuri au fost absorbite de Germania, 1,1 milioane de tone, sau 37% din totalul importurilor. Al doilea cel mai mare consumator de cafea din UE este Italia cu 604.000 tone, respectiv 20% din totalul importurilor. Belgia, Spania și Franța sunt pe următoarele poziții, cu 10%, 9%, respectiv 8% din totalul importurilor.
Germania și Italia, cei mai mari producători de cafea din UE
În 2019, au fost produse în UE 1,8 milioane de tone de cafea, în creștere cu 3% față de acum 10 ani. Valoare producției europene a ajuns la 10 miliarde de EURO și a reprezentat echivalentul a 4,1 kg pe cap de locuitor.
CU 572.000 de tone, respectiv 31% din producția totală, Germania este cel mai mare producător european de cafea, urmată de Italia cu 508.000 de tone, respectiv 28%, Spania cu 143.000 de tone, 8%, Olanda cu 136.000 de tone, 7%, Franța cu 133.000 de tone, 7% și Suedia cu 91.000 de tone, respectiv 5%,
Aceste șase state asigură 86% din producția totală de cafea din UE.
Topics #cafea in UE #ziua internationala a cafelei