Persoanele care nu pot să adoarmă seara devreme și au greutăți în a se trezi dimineața prezintă un risc ridicat de moarte prematură față de cei care reușesc să-și adapteze orele de somn în funcție de programul de serviciu. Cel puțin acestea sunt datele prezentate de un studiu recent citat de WEForum.org.

Studiul realizat de către o echipă de cercetători de la Universitatea din Surrey, Marea Britanie, în colaborare cu oamenii de știință de la Universitatea Northwestern din Chicago, Statele Unite, pe un eșantion de 433.000 de subiecți, a relevat faptul că persoanele nocturne prezintă un risc crescut cu 10% de a suferi un deces prematur.

Concluziile studiului arată că persoanele nocturne au un ceas intern care nu este sincronizat cu mediul extern în care aceste persoane trăiesc. Mai mult, acest ceas biologic este extrem de greu de reglat conform stilului de viață impus de mediul extern.

Cercetătorii au identificat o serie de comportamente nesănătoase specifice persoanelor nocturne. Printre cauzele care duc la aceste comportamente se numără stresul psihologic, obiceiurile alimentare nesănătoase, sedentarismul, privarea de somn sau consumul de alcool și de droguri.

Pe lângă riscul crescut de deces prematur, persoanele nocturne prezintă și riscuri crescute de a se îmbolnăvi de diabet sau de a dezvolta afecțiuni psihologice și neurologice.

Prin acest studiu, oamenii de știință încearcă să tragă un semnal de alarmă asupra unei amenințări asupra sănătății unei categorii destul de extinse de oameni.

Principala cauză care determină aceste disfuncții este programul de lucru. De aceea, angajatorii ar putea să ia în considerare o opțiune de flexibilitate în ceea ce privește programul, cel puțin în cazurile în care flexibilitatea poate fi aplicată. Astfel, persoanelor nocturne să li se permită să înceapă și termine programul de lucru mai târziu decât persoanele preponderent diurne.

În același timp, oamenii de știință recomandă niște soluții nocturnilor pentru a-și adapta comportamentul și obiceiurile cerințelor mediului în care trăiesc. Așadar, aceștia ar trebui să adopte un stil de viață sănătos și să respecte un program de somn regulat. De asemenea, ar trebui să se expună la lumină dimineața devreme, evitând-o cât mai mult cu putință seara.

Indiferent dacă este vorba de persoane nocturne sau de persoane diurne, majoritatea nu dorm suficient, ceea ce determină o serie de riscuri asupra sănătății. Specialiștii recomandă că un adult ar trebui să doarmă, în medie, șapte ore pe noapte.

Topics #ore de somn #sanatate #viata la job