Vacanța de vară din acest poate fi parțial compromisă din cauza restricțiilor de circulație impuse în urma pandemiei COVID-19. Chiar dacă tendința este de relaxare, aceasta se produce progresiv, iar unele măsuri vor rămâne active, ceea ce poate îngreuna călătoriile.
În aceste condiții, s-ar putea să fie nevoie de o schimbare a planurilor obișnuite de concediu, ceea ce nu ar fi chiar atât de rău. În țările din Uniunea Europeană, campingul poate deveni o alternativă interesantă. Cele 23.200 de campinguri din țările UE oferă alternative pentru toate categoriile de turiști. 68% sunt în zone rurale, așa că vor fi pe placul iubitorilor de natură, dar există și variante pentru amatorii de city brake-uri deoarece 26% dintre campinguri sunt în suburbiile marilor orașe în timp ce 6% au o poziționare privilegiată în orașe.
Țările cu cea mai dezvoltată infrastructură camping sunt Franța, unde se regăsesc 35% din campingurile active în Uniunea Europeană. La mare distanță urmează Germania cu 13%, Olanda cu 12% și Italia cu 10%.
În vremuri în care pandemia permitea circulația fără restricții, aceste facilități pitorești de cazare au totalizat un număr de 352 de milioane de nopți, ceea ce a reprezentat 13% din numărul total de nopți petrecut de turiști în hoteluri, pensiuni și alte facilități de cazare din UE. Datele au fost înregistrate la nivelul anului 2018 de către Eurostat.
În ceea ce privește perioada în care turiștii vizitează campingurile, aceasta începe de la finalul primăverii și se extinde pe toată durata verii. Totuși, cele mai populare luni sunt iulie și august cu 27%, respectiv 31% din totalul nopților de cazare înregistrate anual.
Campingul este popular în Luxemburg și Danemarca
Franța are cele mai multe campinguri, dar preferința pentru această alternativă de cazare este mai puternică în Danemarca și Luxemburg. Ambele țări au câte 33% din numărul nopților de cazare, în timp ce Franța are 28%.
Totuși, în numere absolute. Franța a reușit să atragă 35% dintre turiștii care au ales campingul ca alternativă de cazare în 2018, urmată de Italia cu 16%, Spania cu 11% și Germania cu 10%.
Franța are cele mai populare zone de camping
Regiunea Languedoc-Rousillon din Franța, la granița dintre Munții Pirinei și Marea Mediterană a fost cea mai populară zonă de camping din Europa. Următoarele poziții în clasamentul celor mai populare regiuni de camping sunt dominate tot de Franța cu: regiunea Loarei, regiunea Bretania, regiunea Aquitaine și regiunea Poitou-Charentes. Regiunile franceze sunt urmate de câteva regiuni din Danemarca în ceea ce privește preferințele turiștilor.
În Europa Centrală și de Est, campingurile au o importanță limitată în sectorul turismului, cel puțin așa arată datele Eurostat din 2018. Bulgaria, Estonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia nu au depășit 5% din numărul de nopți. Cea mai prolifică zonă de camping din această parte a Europei este regiunea din jurul lacului Balaton, din Ungaria, zonă care a ajuns la o cotă de 16,3% din numărul nopților de cazare.
Topics #alternative vacanta 2020 #camping in Europa #vavanta 2020