Dental Design Timișoara este o clinică stomatologică aparte. Încă de la primul contact realizezi că este un mediu creat cu pasiune, cu dedicare, care și-a ales oamenii potriviți, care-i împărtășesc valorile. Totul a pornit de la un sigur om dedicat meseriei, medicul stomatolog Bogdan Fondrea, care a construit în jurul său această clinică, una dintre cele mai performante din România. Înaintea impunerii măsurilor determinate de limitarea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus, medicii clinicii aveau zeci de tratamente în curs, tratamente care au fost întrerupte subit.
Brusc, clinica a devenit un spațiu pustiu. Muzica s-a oprit pentru o perioadă nedeterminată, membrii echipei au fost nevoiți să se retragă în case, iar pacienții au rămas cu tratamentele nefinalizate. Aici a intervenit prima provocare profesională, respectiv cum poate fi diminuat riscul ca starea pacienților să nu se deterioreze în condițiile în care tratamentele sunt întrerupte.
Pentru medicii Dental Design, închiderea clinicii a avut un impact profesional major.
„Profesional, cea mai mare provocare a fost să asistăm neputincioși la problemele pe care nu le puteam rezolva după ce toată activitatea stomatologică din România a fost sistată prin ordonanță militară. Totuși, am încercat să ne ajutăm pacienții de la distanță oferindu-le sfaturi și recomandări, fiind conștienți că oricât de bine pregătiți am fi, stomatologia nu se face online. Această practică nu se ridică la nivelul standardelor noastre. Deși credem că prezența online este importantă pentru a păstra legătura cu pacienții, tratamentele se fac prin prezența fizică în clinică, pe scaun.” spune Dr. Bogdan Fondrea.
Pentru o echipă medicală activă care trata zilnic zeci de pacienți, cea mai mare provocare a fost să fie trecută pe bancă, unde să aștepte, fără perspective clare, ridicarea restricțiilor.
Dr. Bogdan Fondrea a împărtășit provocările profesionale ale colegilor săi din clinică. La rândul său a fost nevoit să întrerupă tratamente și să lase pacienți într-o stare de sănătate stomatologică care prezenta un risc potențial de a se degrada în timp. Pe lângă aceste provocări au intervenit și cele experimentate de cea mai mare parte a antreprenorilor din România și din lume. Oprirea activității clinicii a venit și cu sistarea surselor de venit. Dintr-o dată, o afacere care funcționa, care își onora obligațiile de plată către furnizori, către bănci, către stat, s-a găsit într-o situație nouă în care nu era foarte pregătită să reacționeze.
Cele două luni de inactivitate și de absență a încasărilor nu au scutit clinica de cheltuieli. Chiar dacă a fost un demers extrem de greu, au fost acoperite toate cheltuielile, astfel încât, în momentul în care a fost posibilă reluarea activității, să nu existe piedici de natură administrativă. Bogdan Fondrea a pus profesia în care a investit mulți ani de educație în fața calității de antreprenor dobândită odată cu deschiderea clinicii.
„La clinică am dat 100% din ceea ce puteam da. Implicarea noastră a fost totală aici. În momentul în care asta a dispărut, am rămas cu zero. De fapt, am rămas cu minus. Dar și în condițiile acestea am plătit salarii, întreținere, chirie și rate. Cheltuielile de susținere ale clinicii sunt enorme, fie că lucrăm, fie că nu. Din acest motiv, două luni de inactivitate au avut impact și, probabil, efectele se vor simți și în perioada următoare. Nu e o problemă pentru noi deoarece scopul principal pentru care facem medicina nu sunt banii, ci dorința de face bine, iar așa cum a fost și înainte de această pandemie, recompensele financiare vor veni ca o urmare firească a pasiunii noastre. Calitatea muncii, implicarea și devotamentul de care dăm dovadă se văd. Pacienții văd, înțeleg asta și ne apreciază, așa că nu ne temem de viitor.” contracarează optimist medicul Bogdan Fondrea, îngrijorările, calculele și previziunile antreprenorului Bogdan Fondrea.
După aproape două luni de la întreruperea activității clinicii apărea data de 15 mai ca o perspectivă de reluare a activității. Imediat după ce data a devenit oficială au început pregătirile pentru a primi pacienții în condiții de siguranță. Pregătirile au fost mai mult de natură logistică specifică situației, respectiv implementarea de circuite pentru un contact minim între pacienți, delimitarea zonelor pentru a respecta distanțarea, precum și asigurarea necesarului de echipamente de protecție pentru tot personalul clinicii.
Despre reînceperea activității și despre provocările legate de implementarea noilor măsuri pentru siguranța personalului și a pacienților Dr. Bogdan Fondrea spune: „Nu s-a schimbat foarte mult pentru că și înainte de pandemie aveam condiții excelente de igienă. Sterilizarea si dezinfectarea au fost priorități întotdeauna, așa că, pentru noi nu a fost un efort suplimentar din acest punct de vedere. Și înainte ne asiguram că aerul contaminat este scos in zone sigure, că respectăm protocoalele, că folosim cea mai bună aparatură și cele mai bune materiale. În plus, acum ne-am adaptat la câteva condiții noi impuse de autorități: triaj telefonic și la intrarea în clinică, obligativitatea de a purta măști în spații închise, minimizarea contactului între pacienți și echipamente suplimentare de protecție pentru membrii echipei. Cum spuneam, așa cum înainte lucram în condiții drastice de control al riscurilor, asta facem și acum. Clădirea clinicii a fost proiectată de la bun început astfel încât să faciliteze implementarea condițiilor de igienă, esențiale într-o unitate medicală.”
Situația creată de pandemie a avut un impact negativ asupra activității profesionale, dar și asupra afacerii Dental Design. Totuși, pe lângă aspectele negative evidente, au existat și câteva puncte pozitive care pot avea o influență importantă în viitor. Pauza a fost o oportunitate de reflecție pentru antreprenorii și profesioniștii mult prea prinși în ritmul agitat al fiecărei zi pentru a se gândi puțin la perspective, la cum pot să-și dezvolte afacerile. Chiar dacă impactul financiar imediat a fost unul extrem de puternic, a deschis perspective și oportunități.
„Este o poveste în care se spune că un om mergea cu o ceașcă de cafea în mână când a venit un cutremur. Un alt om s-a agățat de el și a vărsat cafeaua din ceașcă. De ce s-a întâmplat asta? Poate credeți că din cauza cutremurului sau din cauza celui care s-a agățat de el. De fapt, a vărsat cafeaua pentru că era cafea în ceașca lui. Dacă ar fi avut ceai, ar fi vărsat ceai. Daca era lapte cu cacao si miere de albine, asta ar fi vărsat. Când e cutremur, din fiecare om iese la iveală ceea ce e în el. Nu poate ieși ceai dacă în ceașcă ai cafea. Nu poate ieși răutate dacă în tine este bunătate. La cutremur, iese ceea ce este în tine. De aceea este indicat să ne golim ceștile din când în când și să le umplem cu recunoștință, iubire și compasiune. Să avem comori neprețuite în noi, care să poată să se reverse în afară pe timp de cutremur. Să alegem să ne înconjurăm de alți oameni care au în ceștile lor ceea ce avem noi în ale noastre. Nu ne speriem când un cutremur ne golește cana. E o oportunitate deosebită! Noi, echipa Dental design, am făcut angajări și am achiziționat aparatură nouă pentru a oferi tratamente din ce în ce mai performante. În plus, am început proiecte noi și am căutat să dezvoltăm ramuri ale vieții noastre personale și profesionale de care doream demult să ne ocupăm. Unii au învățat să picteze, alții să sădească cartofi dulci. Cred că toți am învățat să gătim mai bine și mulți am făcut sport. Am citit, ne-am relaxat, dar nu a fost concediu, nu ne-am culcat pe-o ureche. Iar acum… suntem și mai pregătiți!” rezumă Dr. Bogdan Fondrea.
Acum, echipa clinicii Dental Design s-a reunit și continuă să propage aceleași valori etice și morale care i-au atras încrederea pacienților, aprecierea acestora și, nu în ultimul rând creșterea sănătoasă a business-ului. După furtună, lucrurile s-au așezat, oamenii au început din nou să trateze oameni, să fie empatici și să abordeze personalizat fiecare caz. Fiecare membru al echipei a revenit la serviciu știind că nu va contribui la repararea dinților pacienților ci la îmbunătățirea calității vieții lor, la a le reda starea de sănătate stomatologică dar și pofta de a zâmbi din nou, fără complexe.
Topics #clinici stomatologice #Dental Design #provocari COVID-19 #revenire din criza