Companiile au nevoie de comunitate, la fel cum comunitatea are nevoie de companii pentru a avea o economie locală activă. În condițiile în care cele două elemente se completează și îți asigură buna funcționare, ajung să creeze un sistem care va lucra în beneficiul ambelor părți.
Pe de-o parte companiile trebuie să se implice în comunitate pentru a-și asigura resursa umană pentru nevoile actuale, dar și pentru cele viitoare. Această implicare se poate resimți la nivelul sistemului de educație, a celui sanitar sau la nivel social, integrând categorii defavorizate în fluxul activităților curente, oferindu-le acestora o șansă la o viață normală.
Din perspectiva, comunității, aceasta ar trebui să-și investească resursele inteligent în companii viabile, prin care să-și poată genera o creștere a calității vieții sau o menținere la un nivel confortabil pentru toți membri ei. Așadar, o companie dezvoltată local este mai mult decât un loc de muncă pentru membrii comunității, devine un „motor” care, prin mecanismele economice pe care le pune în mișcare contribuie decisiv la calitatea vieții în comunitate.
Unul dintre aspectele care ridică provocări speciale este integrarea în cadrul ciclului de activități ale unei companii a unor categorii din comunitate, cu nevoi speciale. Când este vorba de persoane cu deficiențe de auz și de vorbire, provocarea integrării pare să fie una care ar putea ridica bariere insurmontabile. Totuși, odată ce se începe trainingul propriu-zis și integrarea propriu-zisă în ciclurile de activități, lucrurile devin mult mai ușoare decât dădeau impresia inițial.
„Noi, la EVO-LINE am considerat că modalitatea sustenabilă de implicare în comunitate este integrarea unei categorii cu nevoi speciale. În comunitatea noastră am găsit o pondere importantă de persoane du deficiențe de auz și de vorbire dornice să aibă un loc de muncă stabil. Astfel am explorat variante posibile pentru a-i putea integra pe acești oameni. Ne-am adaptat condițiile de lucru și am început pregătirea efectivă. Treptat, au fost integrați în activitățile efective, iar rezultatele sunt foarte bune. Consider că un business sănătos are responsabilitatea de a se implica în comunitate, iar noi ne-am asumat în acest fel principala direcție de implicare. Bineînțeles am mai participat și la o serie de alte acțiuni în comunitate și suntem deschiși să explorăm oportunitățile care vor apărea. ” spune Cosmin Zaharia, Director Executiv EVO-LINE.
Exemplul EVO-LINE este unul care ar putea fi urmat de o serie e alte businessuri. Compania, specializată în dezvoltarea de sisteme de tâmplărie PVC și de aluminiu are hala de producție în localitatea Săcălaz de lângă Timișoara. Chiar dacă persoanele cu deficiențe de auz și de vorbire au fost integrate într-un flux de activități care presupun operarea unor materiale și unelte sensibile dar și cu oarecare riscuri, totul se derulează în condiții de siguranță cu proceduri stricte care asigură calitatea produsului finit.
Modelul integrării unor categorii cu nevoi speciale în activitatea profesională este un pas vital în integrarea membrilor acestor categorii în societate. În același timp, un job stabil le asigură independența financiară, o îmbunătățire a calității vieții, dar și o serie de beneficii psihice care ajută la acceptarea și gestionarea durabilă a dizabilităților.
Topics #CSR #EVO-LINE #implicare sociala