Locuitorii din Costa Rica sunt unii dintre cei mai fericiți din lume, chiar dacă țara nu este bogată în resurse naturale și nu are o industrie care să-i asigure prosperitatea. În schimb, țara din America Centrală care se bucură de un cadru natural impresionant, se bazează pe o democrație solidă și pe o populație educată.
Cu ocazia conferinței anuale organizate de Forumul Economic Global la Davos, președintele țării, Carlos Alvarado Quesada, a spus că țara pe care o conduce a trecut printr-o schimbare de paradigmă radicală. Dacă în urmă cu aproximativ șapte decenii, o parte semnificativă a Produsului Intern Brut (PIB) era direcționată către armată, prioritățile s-au schimbat. Acum, educația este prioritară, așa că punctul forte al țării s-a transferat de la armată către dezvoltarea potențialului uman și a bunăstării oamenilor.
Costa Rica alocă pentru educație 8% din PIB. Statele Unite alocă doar 5%, conform datelor băncii mondiale. În România, bugetul acordat Educației în 2018 a fost de 4,24%.
În același timp, președintele Carlos Alvarado Quesada a spus că reducerea cheltuielilor pentru armată a eliberat resurse financiare suficiente care au fost direcționate către măsuri sustenabile de protecției a mediului. Astfel, Costa Rica a ajuns să-și producă din resurse regenerabile 99% din energia electrică.
Chiar dacă performanțele în domeniul producerii de energie electrică din resurse regenerabile sunt notabile, Costa Rica nu a scăpat de poluare. Traficul auto și folosirea gazului pentru încălzirea locuințelor sunt surse importante de poluare. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, capitala țării, San Jose, depășește limitele recomandate în ceea ce privește poluarea aerului.
Guvernul țării duce o luptă activă împotriva poluării provenite din arderea combustibililor fosili, folosind banii proveniți din taxarea acestora către protecția și dezvoltarea fondului forestier.
Președintele a spus în cadrul aceluiași eveniment de la Davos că în anii 80, țara sa ajunsese la o acoperire cu păduri de doar 20% din cauza exploatării necontrolate a lemnului. Eforturile guvernului au dat roade, iar acum țara este acoperită în proporție de 50% de păduri. Prin aceste demersuri de împădurire, Costa Rica încearcă să combată efectele încălzirii globale.
Prin protejarea naturii țara a reușit să-și dezvolte turismul și, implicit, economia. Astfel, Costa Rica este o țară cu oameni educați, cu preocupări pentru protejarea mediului înconjurător, așadar populația este are cel mai mare index de fericire, conform Happy Planet Index (HPI).
Topics #Costa Rica #Davos 2019 #HPI