Cea mai mare parte din companiile active în lume și-au redus masiv activitatea. Indiferent de dimensiuni și de domeniu, cu mici excepții, angajații ajung să fie trimiși acasă de la locurile de muncă pe care le considerau, până nu de mult, sigure. Numărul șomerilor este în creștere accelerată, ceea ce, în condițiile în care blocajul economic generat de criză se prelungește, ar putea genera un impact negativ major asupra societății.

Companii solide, printre care British Airways, au redus activitatea până la o limită a supraviețuirii. Operatorul aerian britanic s-a văzut nevoit să reducă 80% dintre angajați, în jur de 36.000 de oameni. Decizia de suspendare a contractelor de muncă a venit după negocieri intense, iar conducerea companiei a declarat că niciunul dintre angajații vizați de măsurile actuale nu își va pierde locul de muncă în momentul în care situația se va redresa. Conform BBC, costurile cu angajații ale Britih Airways reprezentau aproximativ 40% din costurile curente ale companiei.

Criza se resimte și în Statele Unite, unde numărul de cazuri a explodat și a depășit 200.000, iar măsurile devin din ce în ce mai severe. Și aici, blocajul economic este unul major, iar cea mai mare parte din firme îl resimt din plin, la fel și angajații acestora. Astfel, numărul americanilor care solicită ajutoare de șomaj a ajuns la un nivel record pentru a doua săptămână consecutivă.

Conform declarațiilor oficiale ale reprezentanților Ministerului Muncii din țară, peste 6,6 milioane de americani au depus cereri pentru primirea unui ajutor de șomaj într-o singură săptămână.

În România situația se aliniază tendințelor. În prima zi a lunii aprilie, odată cu intrarea în vigoare a noilor norme simplificate pentru acordarea șomajului tehnic, a fost atins pragul de 1 milion de contracte de muncă suspendate. Se estimează ca numărul contractelor de muncă suspendate să crească, pe măsură ce companiile care încearcă să se mențină pe piață vor ajunge să-și consume rezervele, fără să găsească alternative pentru a genera venit.

 

 

Topics #afaceri #COVID-19 #locuiri de munca #somaj