Cele două companii dezvoltă tehnologii pe care le vor integra în software-urile dedicate pentru mobil pentru a ajuta autoritățile să monitorizeze răspândirea coronavirus. Problema pentru implementarea și eficiența acestor noi tehnologii depinde de gradul de încredere care li se va acorda de către masa utilizatorilor.

Apple și Google au susținut o conferință de presă comună la începutul acestei săptămâni în cadrul căreia au oferit detalii despre colaborarea prin care vor să dezvolte și să utilizeze tehnologia mobilă pentru monitorizarea și stoparea răspândirii infecțiilor cu virusul COVID-19.

În acest sens, companiile vor face modificări a sistemelor de operare pentru dispozitive mobile iOS și Android care vor permite utilizarea bluetooth-ului pentru a detecta și înregistra apropierea la câțiva metri de un alt dispozitiv similar. În cazul în care utilizatorii folosesc aplicația dedicată, vor primi o alertă în cazul în care se apropie de o persoană infectată.

Prin implementarea acestei tehnologii, cele două companii digitalizează un proces epidemiologic utilizat, denumit identificarea contacților. Prin acest proces, medicii reușesc să stabilească un traseu al răspândirii unei infecții, de la pacientul 0 la persoanele cu care intră în contact. De la pacientul 0, legăturile se ramifică și se extind zilnic, adăugând noi contacți. Obiectivul major este acela de ajunge din urmă răspândirea infecției, după care să se intervină cu o schimbare în comportamentul celor infectați astfel încât să se limiteze extinderea.

Dacă până acum, ancheta epidemiologică presupunea un volum foarte mare de muncă și o durată considerabilă, cu ajutorul tehnologiei poate fi urmărit mai ușor traseul bolii. Proiectul comun Apple și Google va începe să devină funcțional după jumătatea lunii mai, iar utilizatorii vor trebui să descarce o aplicație dezvoltată de către o autoritate publică din domeniul medical.

În acest fel, un pacient infectat și confirmat pozitiv cu COVID-19 va trece aceste date în aplicație, iar telefonul său va începe să înregistreze semnalele telefoanelor cu care intră în contact sau de care se apropie. Astfel se vor putea identifica mai ușor cei care prezintă risc de îmbolnăvire sau de răspândire a bolii.

Proiectul, deși s-ar putea dovedi util, a ridicat o serie de controverse în ceea ce privește siguranța datelor personale.

 

Topics #Apple #COVID-19. tehnologie #Google