Pentru ca vara nu gatim carne in fiecare zi, alimentatia fiind axata mai mult pe fructe si legume, e bine sa avem provizii de carne in congelator, la care sa putem apela cu incredere atunci cand avem nevoie de un plus de proteine si fier. Carnea poate fi congelata pe o perioada lunga de timp, atunci cand congelatorul vostru mentine temperatura constanta la 0 grade sau mai putin, temperatura la care bacteriile si ciupercile sunt inactive.
Cu toate acestea, cei de la gatitul.ro ne spun ca enzimele din carne nu sunt complet distruse, ci doar incetinite, astfel ca in timp, carnea se va altera, insa e nevoie sa treaca cateva luni. Congelarea carnii pur si simplu opreste cronometrul alterarii carnii datorita inmultirii bateriilor, dar asta nu inseamna ca puteti congela carne alterata in speranta ca va fi buna la dezgongelat. Intotdeauna trebuie congelata carne proaspata, imediat dupa ce ati cumprat-o sau imediat dupa sacrificarea animalului.
Trebuie sa aveti grija ca aerul rece din congelator sa nu intre in contact direct cu carnea, pentru ca acesta, in combinatie cu apa de pe carne, vor afecta calitatea carnii in sensul ca o vor usca in timp, carnea isi va pierde culoarea si se va intari. Cu toate acestea, carnea afectata de aerul rece al congelatorului poate fi in continuare consumata pentru ca nu este alterata, insa trebuiesc indepartate partile afectate. Cu cat carnea sta mai mult in congelator neprotejata, cu atat aerul rece va patrunde in profunzime si portiunile afectate vor fi mult mai greu de indepartat.
O solutie pentru a evita efectele negative pe care congelatorul le poate avea asupra carnii este sa o ambalati corespunzator, astfel incat sa ajunga la carne cat mai putin aer. De aceea, despachetati carnea din ambalajul intial in care a fost cumparata, pentru ca de cele mai multe ori este ambalata in celofan subtire, usor penetrabil de catre aerul rece. Carnea trebuie reambalata in folie groasa de aluminiu si introdusa in pungi cu fermoar.
Folia de aluminiu trebuie sa stea cat mai strans pe bucata de carne, iar la introducerea in punga, aveti grija sa scoateti tot aerul din punga. Punga trebuie sa fie garantata pentru congelator, pentru ca altfel va permite aerului sa ajunga la carne.
Modalitati de decongelare
Exista mai multe modalitati de a decongela carnea, insa doar una dintre ele va asigura ca puteti recongela carnea in caz ca nu ati folosit-o pe toata. Doar carnea care se decongeleaza fiind mutata din congelator in frigider, deci decongelarea se face tot la temperatura scazuta, poate fi recongelata. Decongelarea in frigider dureaza intre una si doua zile, chiar mai mult pentru puiul intreg sau bucatile mari de carne.
Decongelarea in apa rece nu asigura posibilitatea de refrigerare, dar este o metoda foarte buna pentru atunci cand doriti sa gatiti intreaga cantitate de carne. Se plaseaza carnea intr-un vas cu apa rece, avand grija sa schimbati apa la fiecare 30 de minute. Carnea trebuie gatita imediat ce s-a decongelat. Cuptorul cu microunde asigura si el decongelarea carnii, insa este adevarat mai mult teoretic, pentru ca practic, carnea nu va fi decongejata uniform, avand in vedere ca micro-undele nu sunt repartizate uniform. Este o metoda de folosit doar in caz de urgenta.
Cum stii daca o dieta e sanatoasa?
Ne dorim sa slabim repede, uniform, fara a ne simti slabite, fara a ne afecta sanatatea, fara a ne ingrasa la loc imediat dupa ce oprim dieta. Ne dorim cam multe deodata, nu? Insa atunci cand alegi dieta potivita, ai toate sansele sa slabesti frumos, uniform, rezultatele sa fie vizibile rapid si persistente. Auzim pe toata lumea vorbind despre dietele echilibrate, insa ce inseamna de fapt o dieta echilibrata? Este o dieta care promoveaza moderatia si activitatea psihica. Inainte de a alege o dieta, chiar daca prietena ta a slabit rapid urmand-o, analizeaza-o putin pentru a stabili daca este sau nu o dieta sanatoasa.
Promite rezultate rapide?
Foarte multe diete promit ca vei slabi multe kilograme intr-un timp foarte scurt, asa cum este de exemplu dieta cu supa de varza, care promite sa slabesti 5 kilograme intr-o singura saptamana. Nu contest, se poate sa fie asa, insa o data dieta incheiata, kilogramele se intorc, in acelasi numar sau chiar mai multe. Cu cat vei tine mai multe astfeld e diete, vei intra intr-un ciclu yo-yo, slabind si ingrasandu-te repetat, fara a obtine rezultate de durata.
Dietele sanatoase promit ca vei slabi mult, insa intr-o perioada mai lunga, pentru ca ideea lor de baza este aceea de a-ti schimba obiceiurile alimentare in general si de a impulsiona metabolismul, astfel incat, o data dieta incheiata, sa nu te mai ingrasi pentru ca ai scapat deja de obiceiurile nocive iar organismul tau lucreaza intr-un ritm mai alert.
Iti recomanda sa excluzi anumite grupe alimentare?
O dieta echilibrata si sanatoasa promoveaza consumul cu moderatie a alimentelor, de toate tipurile, pe principiu ca nu exista alimente bune si rele, numai alimente consumate in exces. Unele diete promoveaza excluderea totala a carbohidratilor de exemplu, cum este dieta Atkins. Insa carbohidratii sunt esentiali pentru organism, fiind sursa numarul 1 pentru glucoza, sursa de putere a creierului. Tot dieta Atkins incurajeaza consumul alimentelor foarte bogate in proteine, insa acestea nu sunt indicate persoanelor predispuse bolilor cardivasculare, fiind bogate in grasimi saturate, care pot cauza infract.
Este o dieta certificata?
Intre femei circula foarte multe diete, citite pe internet sau auzite de la prietene care au slabit folosind o anumita dieta. Este foarte important sa cunoasteti insa care este sursa acestei diete si daca autorul ei are cunostinte in domeniul medical si nutritional. Numai asa poti fi sigura ca urmezi o dieta sanatoasa, echilibrata, care te va ajuta nu doar sa scapi de kilogramele in plus, dar si sa nu provoci dezechilibre in organism sau sa il privezi de substante nutritive care ii sunt esentiale. Intreaba medicul de familie, un nutritionist sau un dietetician pentru a fi sigura ca dieta este ok.
Promoveaza miscarea?
Dietele care iti promit ca vei slabi fara nici un fel de efort fizic sunt in general neadevarate. In general, daca o dieta suna prea bine pentru a fi adevarata, probabil ca nici nu este. Pentru ca o dieta as fie considerata sanatoasa, trebuie a reduca numarul de calorii si sa incurajeze activitatea fizica. Cu ajutorul dietelor sau curelor de slabire drastice poti scapa de cateva kilograme in plus, insa vei vedea ca nu te vei simti bine in pielea ta, care tinde sa se lase si sa faca vergeturi. Prin sport iti tonifici pielea, iti intaresti musculatura si arzi calorii, respectiv diminuezi stratul de grasime, colaceii din jurul taliei si picioarelor, pielea ta devine elastica si ferma, diminuezi riscul aparitiei vergeturilor si dezvolti o musculatura armonioasa.
Comunicat preluat de pe LivePr.ro » Cum se congeleaza carnea?