România este pe poziția a doua în ceea ce privește costurile cu forța de muncă. Angajații din țara noastră îi depășesc din punctul de vedere al veniturilor doar pe cei din Bulgaria. Datele reies din ultimul raport pe această temă publicat de Eurostat și centralizează statistici din anul 2019.
Conform Eurostat, institutul de statistică al Uniunii Europene, anul trecut, tariful orar mediu în România era de 7,7 Euro, mai mare doar ca în Bulgaria, unde un angajat câștigă în medie 6 Euro pe oră. Peste Bulgaria și România, în categoria țărilor care au costuri reduse cu forța de muncă se regăsesc Lituania (9,4 Euro/oră), Ungaria și Lituania, ambele cu 9,9 Euro pe oră.
La polul opus, cei mai bine plătiți angajați europeni sunt în Danemarca, unde tariful orar mediu este de 44,7 Euro, urmați de cei de Luxemburg care încasează 41,6 Euro pe oră și de cei din Belgia care lucrează pentru 40,5 Euro pe oră. Pe următoarele poziții, în topul celor mai bine plătiți angajați sunt cei din Franța (36,6 Euro/oră), Olanda (36,4 Euro/oră), Suedia (36,3 Euro/oră), Germania (35,6 Euro/oră) și Austria (34,7 Euro/oră).
Media costurilor orare cu forța de muncă înregistrată la nivelul celor 27 de state membre UE este de 27,7 Euro, în timp ce media în țările zonei euro este de 31,4 Euro pe oră. Chiar dacă media este una care poate asigura un nivel crescut de bunăstare, discrepanțele între țările cu forță de muncă scumpă și cele cu forță de muncă ieftină rămân încă foarte mari.
Costurile variază în funcție de sector
Bineînțeles, tarifele orare medii diferă nu doar în funcție de țară, dar și în funcție de sector. Astfel, la nivel european, media în sectorul industrial a fost de 28,1 Euro/oră și 34,1 Euro/oră în zona euro. În sectorul construcțiilor, mediile au fost 24,8 Euro/oră, respectiv 28 Euro/oră, în timp ce în servicii mediile înregistrate au fost 27,5 Euro/oră, respectiv 30,4 euro/oră.
Nivelul taxelor
Costurile cu forța de muncă includ, pe lângă salarii și costuri non-salariale, cum ar fi contribuțiile sociale și taxele. Aici, media europeană a proporției costurilor non-salariale este de 25,1% și de 25,6% în țările din zona euro. Și aici se înregistrează variații foarte mari. În timp ce proporția costurilor non-salariale în Lituania este de doar 5,3%, în Franța ajunge la 32,9%.
România înregistrează cea mai mare creștere din UE a costurilor cu forța de muncă
În 2019, în comparație cu anul 2018, la nivel european, costurile cu forța de muncă au crescut cu 2,9% în timp ce în zona euro, creșterea a fost de 2,5%.
Cea mai mare creștere a înregistrat-o România, care a trecut mult peste nivelul european. Astfel, în țara noastră, angajații au fost plătiți cu 13,1% mai mult în 2019 față de 2018. În același timp, cea mia mică creștere a fost marcată de Malta, doar 1% pentru perioada menționată.
Topics #costuri forta de munca #Eurostat #forta de munca ieftina #Romania