În timp ce telemedicina umană este din ce în ce mai prezentă pe piața serviciilor medicale prin diferite aplicații și facilități online, se deschide o nouă nișă. Animalele de companie ar putea beneficia, la rândul lor, de servicii medicale la distanță.
Conform Forbes.com 90% dintre executivii din sănătate au declarat că organizațiile pe care le conduc dezvoltă, intenționează să dezvolte sau au deja aplicații medicale lansate. Această tendință se manifestă din ce în ce în mai accentuat în condițiile în care tehnologia este din ce în ce mai accesibilă, conectivitatea din ce în ce mai ușoară, iar recomandările specialiștilor pun accent pe distanțarea socială și evitarea locurilor aglomerate. Sala de așteptare a medicului poate deveni un loc foarte aglomerat. Așadar, sunt create condițiile optime pentru dezvoltarea serviciilor medicale la distanță.
În același timp, la nivelul Statelor Unite, in jur de două treimi dintre gospodării au cel puțin un animal de companie, iar piața serviciilor medicale veterinare în acest an este estimată la 75 miliarde USD.
Chiar dacă americanii sunt foarte atenți la sănătatea animalelor pe care le dețin, de multe ori, vizita la medicul veterinar este o provocare. Mulți trebuie să-și supună animalele stresului unui drum lung cu mașina până la cabinet, la care se adaugă anxietatea provocată de vizita propriu-zisă. De aceea, pentru a evita toate aceste probleme, o serie de proprietari apelează la internet pentru a se documenta cu privire la tratamentele pe care le-ar putea aplica singuri, acasă. De cele mai multe ori rezultatul este deteriorarea stării de sănătate a animalului.
Înainte de pandemie, proprietarii de animale de companie nu prea aveau alternative pentru a asigura asistență medicală profesională, în afară de vizita a veterinar. Acum, odată cu restricțiile impuse în starea de urgență și a măsurilor de precauție recomandate, încep să apară alternative sau încep să fie testate variante pentru telemedicină.
În SUA, aplicațiile de telemedicină veterinară lansate pe piață se bucură de o creștere importantă, în special începând din luna martie. Airvet, una dintre cele mai populare aplicații de profil a înregistrat o creștere cu 40% a descărcărilor, în timp ce platforma Medici a marcat o creștere cu 170% a numărului de consultații online, scrie Forbes.com.
Nișa telemedicinii veterinare este încă una într-o fază incipientă de dezvoltare, dar are potențial de a deveni normă în asigurarea de servicii medicale pentru animalele de companie.
Topics #telemedicina #telemedicina veterinara #tendinte