Startupul berlinez ecoworks a reușit să convingă mai multe fonduri de investiții, precum și investitori independenți să îi sprijine eforturile de a transforma clădirile din Germania și din Europa. Compania a primit 5 milioane de Euro pentru a reduce până la zero amprenta de carbon a clădirilor, scrie EU-Startups.com
Principalii finanțatori ai acestui proiect sunt fonduri de investiții care au interese orientate în direcția integrării tehnologiei în imobiliare dar și în direcția sustenabilității. La aceste fonduri de investiții s-au alăturat și investitori independenți cu un background solid în tehnologie, cum ar fi Alexander Ljung și Eric Wahlforss, fondatorii platformei de muzică SoundCloud, sau Nicholas Neerpasch, fondatorul platformei dedicate renovărilor și lucrărilor de construcții, Doozer.
ecoworks a fost fondată în 2019 și folosește prefabricate industriale, procese digitale și sisteme energetice cu o eficiență foarte crescută pentru a moderniza clădirile rezidențiale de până la 4 etaje în doar câteva săptămâni. În Uniunea Europeană, pentru piața modernizării clădirilor rezidențiale este estimată o creștere importantă în următorii ani, respectiv de la 200 de miliarde de Euro, la 650 de miliarde Euro până în 2050.
De-a lungul duratei de exploatare, clădirile sunt responsabile pentru 40% din consumul total de energie înregistrat la nivelul UE și pentru 36% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră. De aceea piața modernizării clădirilor rezidențiale vechi constituie un potențial important, deschizând în același timp oportunitatea de a face aceste clădiri mai sustenabile. Doar în Germania sunt peste 5 milioane de clădiri rezidențiale multifamiliale care au fost construite înainte de 1978 și au nevoie de modernizare.
Modelul de business propus de ecoworks este unul interesant. Compania se ocupă de proiectarea și supervizarea lucrărilor de execuție la un cost standard competitiv. După terminarea modernizării, va deveni furnizorul de energie al clădirilor modernizate pentru o perioadă de 15 ani. În mare proiectul de modernizare constă în utilizarea de prefabricate care se montează rapid pentru a crește eficiența energetică a clădirii. Folosirea acestei tehnologii reduce cu 80% timpul efectiv de lucru. Odată ce au fost finalizată izolarea, vor fi montate sisteme fotovoltaice și pompe de căldură prin care clădirea își va genera singură energia. Clădirile modernizate vor produce mai multă energie decât vor avea nevoie, iar surplusul va fi direcționat și vândut către rețeaua națională.
Topics #amprenta carbon #modernizare cladiri #reducere emisii cladiri